PAKAT-PAKAT MAI NA MELAWAT BLOG SYEEDA

Tuesday, May 31, 2011

Sweet N Pretty 1st Anniversary GIVEAWAY

Syeda join...
jom ramai2 join

TQ

UDANG GERGASI!!!


Uish lama kan x update my bucuk2 ni... bukan pe umah xda sumber2 internet dan sekutunya.. bila masuk hutan sintok baru dapat..ish2 hutan dah maju taw..
Nak cite pasal..... (baqu nak pikiou) Sebenarnya dah lama nak conteng2 pasal cite ni, tapi almaklumlah sibuk mengalahkan yB..kali ni baru dapat..pe lagi cer cite...
Tak pula khome ingat tarikhnya... satu family khome jalan2 kat Pantai Merdeka. Saja la, dah lama tak kuaq berkelah sama2 kan.. (haa baqu ingat 1 MEI chek g sana)..
Ni le Rupenya pantai Merdeka



 Ni amek kat bahagian hujung pantai..
dah puas makan2, kami seberang laut...ke TANJUNG DAWAI PULAK..

puas berfoya2 ngan ikan kering, belacan kat sana..kami patah balik kat Pantai M...
Hari dah petang & hujan renyai2.. so amek keputusan balik la..
Tapi sebenarnya g melencong pulak kat PULAU SAYAK.. pekena mee udang pak usop..




Amacam sedap?? ni lah UDANG GERSASI tu... 



Aik dah habis... sedap sangat taw..moh la try







Ni la pemandangan kat kedai pak usop...
Dah kenyang pe lagi..balik la!!

Terbaek la..hilang segala tension lam kepala ni... Penangan UDANG GERGASI!!!

PANTAI MERDEKA+TANJUNG DAWAI+PULAU SAYAK=UDANG GERGASI








Monday, May 30, 2011

Giveaway:Siapa nak ole-ole dari Sabah dan Labuan

jom join...adakah sy peserta terakhir??? 
apepon sempat jugak join... 

sesapa nak join

saya tag

asleenda simple mimple GA

Join sudah..

klik BANNER tok join yaa

tarikh tutup 3 jun 2011
jom sebelum terlambat....

sy tag

Sunday, May 29, 2011

1ST GIVEAWAY 2011

KLIK BANNER 

Lama sudah xbuka blog...bila buka, ni first GA yg syeda join...
Jom la ramai2 join..

TQ

Sunday, May 22, 2011

SAYA SERTAI BLOGLIST HARIS KAITO

klik BANNER yaaa..

MISI UTAMA: tambah kawan laaa..hii sy blogger baru, so xramai lagi yg mengenali diri hamba ini..hiii

saya tag:

Saturday, May 21, 2011

Ist GIVEAWAY

KLIK BANNER 

saya join lagi....ada rezeki alhamdulillah..
Jom join..

SUKA vs SEDIH??



Alhamdulillah tamat sudah tujuh paper exam... nape rasa kejap ja sem ni.. tadi baru selesai exam PENGURUSAN SUMBER MANUSIA DARI PERSPEKTIF ISLAM... fuhh senang memang senang, tapi dia mintak sertakan ayat al-Quran.. dah hafal, tapi ingat separuh ja.. (baca pun last minit..memang la)

Maka dengan ini TAMATLAH SEMESTER 4... tinggal lagi 2 sem, cepat pulak kan..kalau ada rezeki boleh sambung master pulak..(ish kena pikir dulu niii) misi PACKING BARANG bermula.. dok UUM ni untung, walaupun macam dok HOSTEL, tapi BEST sangat.. nak merasainya...JEMPUT LA KE UUM... rasai sendiri.. (^_^)

Esok mau ronda2 PEKAN RABU.. saja cari ketenangan.. ahad ni baru balik kampung (walaupun kampung dekat ja...) PENANG sana laaa jauh tu 2jam dari sintok..hii

Sedih pulak nak tinggalkan KATIL kesayangan ni haaa...harap sem depan masih di bilik yang sama.. AMIN Pas ni mesti rindu kenangan2 sem 4 ni.. huahua (rasa nak nangis pulak..) hii gentlewomen laa

Nak ikut SHOPPING??JOM!!!! (itu je kejanya...shopping pakai mata ja)

Friday, May 20, 2011

SAHABAT SANG HAIWAN...

Cik Cing, saya tumpang tido jap...macam tilam kat umah saya la.. empok benor like3

Saya nak terbang macam awak Cik Tie. nanti awak ajarkan tau..saya kn suka g melancong luar negara.. tak payah booking tiket kapal terbang...jimat skittt

besor nya telinga awak Cik Nab..meh saya tumpang sket, hujan nii...kalau jual ni laku .. haaa sukanya saya cik nab... payung semulajadi


Selamat Hari Raya mak... nak duit raya mak... 

Thursday, May 19, 2011

SURAT MINTAK CLASH


Tijah ingin memutuskan perhubungan
dengan boyfriend MAT SALLEH nya….
Dia tak sanggup
bertemu muka, Lalu dia
pun mengutus surat… surat tu macam
ni bunyinya:
*(kalau tak paham..translatekan ke bhs
melayuu hahahahaa )

Hi, my motive write this letter is to
give know you something.

I WANT TO CUT CONNECTION US. I have
think about this very cook cook.

I know i clap one hand only.
Correctly, i have seen you and she
together at town with eyes myself. you always
ask for apology back back.

I don’t trust you again!!! You are really
crocodile land.

My Friend speak you play wood three ..
Now i know you correct correct
play wood three. so,i break connection
to pull my body from this love triangle.

I know this result i pick is
very correct, because you love
she very high from me. so, i break off
to go far from here.

I don’t want you to play play with my liver.
I have been crying until no more eye water
thinking about you.I don’t want
banana to fruit two times ….

Safe walk …..
Tijah

hahaaaaaaaaa ada faham??hiii

Tuesday, May 17, 2011

GIVEAWAY MEI 2011


Saya join
KLIK BANNER ya kalau nak JOIN..

Cantik tudung tu KAK TINIDEWI
Tq ya kak wat GA ni...

Cepat2 sapa nak join sehingga 31 MEI ni..

RINDU CIKGU!!!

 FORM 6 kat SMK DATUK HAJI AHMAD BADAWI kat KB sana nuu Bukan Kota Bharu, KEPALA BATAS daa.. dekat2 ngan umah PAK LAH tu.. Aku rindu sebenaqnya kat FORM 6 ni..banyak sungguh kenangan + ngan cikgu2 yg sporting habis.. ish ANDAI DAPAT KU UNDURKAN MASA.. cewah(tak sanggup la pulak)
time LOWER 6 ramai la, pastu sana sini dpt tawaran lain2 tempat, so diorang blah, tinggal spesies2 terancam ja..hii sedihnya kelas pon takde, terpaksa MEREMPAT kat makmal yg kerusi dia cukup wat bontot lenguh..adoi org dok panggil kami ‘KELAS TERAPUNG’ (terapung di daratan)..hii



*Teacher Saadiah-mulanya aku ingat ustazah, upenye teacer MUET aku.. lantang bersuara, suka bagi nsihat,peramah orgnya.. TIME KASEH TEACHER, walaupun MUET sy band 2 ja tp TEACHER TERBAIK!!

*Cikgu Hazimah-cikgu yg paling lembut..muka lembut.. jarang2 marah, ajaq BM sampai kami paham.. Tapi kalau cikgu marah, takut tau.. TIME KASEH CIKGU, saya dapat A bahasa melayu..hii

*Cikgu Umaq-cikgu paling ditakuti(pk hem).. suka denda student dengan hafal FALSAFAH PENDIDIKAN NEGARA..hii ajaq MAKROEKONOMI. Upenye cikgu baik sgt.. rugi sapa tak tau rupenya cikgu umaq ni baik orangnya(apa org cakap, dalam hati ada taman..hii) TIME KASEH CIKGU.. saya dapat B ja makro..hii

*Cikgu Ramli-cikgu MIKROEKONOMI pulak.. cikgu suka tanya soalan..huhu bebudak laki 4org tu terror la, malu kiteorg..hii cikgu jarang marah kan.. tak pernah mengeluh ajaq kami walaupun sibuk sebagai pk kokurikulum..TIME KASEH CIKGU.. saya dapat B ja mikro...hii

*Cikgu Rashid-cikgu cute.. cikgu GEOGRAFI(geo manusia + geo fizikal)..baik, jugak jarang marah..selalu bawak kami g makmal.... first pendrive aku beli sebab cikgu ni punya tugasan..hii TIME KASEH CIKGU saya dapat B ja geo..

*Cikgu Noraini-cikgu PENGAJIAN AM 2.. macam2 graf cikgu ajaq wat, pastu kena warna dgn kemas.. cikgu yg paling disegani kat skolah..kat bilik dia tak pernah kering student p menyembang + minta nacihat.. bagus cikgu Noraini..disebalik kelembutan ada ketegasan, buktinya aku kena wat pembetulan graf salah kat luaq kelas..pakat ramai2 hampaq karpet..tapi cikgu senyum ja.. hii Rindu lontong cikgu..TIME KASEH CIKGU, sy dapat A p.Am..

*Cikgu Faridah-cikgu library..ngajo PENGAJIAN AM 1.. time cikgu selalu g library..best tol..cikgu pon xpernah marah, senyuman sentiasa terukir.. setiap kali raya kiteorg ramai2 konvoi g umah cikgu..tapi lepas masuk U ni.. jarang dah g..huu

Itulah kisah cikgu2 yg syeda RINDUI.. tanpa cikgu semua tak mungkin sy di UUM skrg..kerana org slalu cakap form 6 SUSAH.. peluang masuk U kurang..memang xnafikan menitis airmata sy bila ada yg pandang rendah (malas la nak cite..hii) tapi dgn semangat yg cikgu2 suntik kat kami alhamdulillah kami BERJAYA..10 drpd 11 shbt sekelas sy berjaya ke MENARA GADING.


TERIMA KASIH CIKGU!!

Monday, May 16, 2011

random GIVEAWAY dr FAD ALI

Join lagi..ingatkan dr fazli td..hii
Jom la ramai2 join KLIK ja BANNER kat bawah ni


sejak akhir2 ni suka ja syeda masuk GA.. hope ada rezeki
lau xde, rezeki jugak tu..hii

tQ la tuan doktor sbb wat GA ni noo..


PROTEIN RAMBUT DALAM ROTI, KEK & PAU??




Uish macam2 berita kuaq kat paper hari ni...
Salah satu nya ni lah, ada pelembut rambut dalam kek, roti ngan pau.. 
Tapi setahap mana kesahihan nya syeda tak tau la...hii (sy bukan saintis..hii)

menurut sumber, protein rambut ni digunakan untuk melembutkan kek,pau, n roti tadi, tapi kebanyakannya tak pun dipaparkan pon..

Protein rambut ni mudah didapati di China.. selalunya protein ni dah diadun bersama tepung untuk buat kek , n, roti n,  pau tuu.. ish ish

Menurut sumber lagi, 
“Fatwa mengesahkan pengharaman memakan organ badan manusia dan rambut pula dikategorikan sebagai organ badan manusia. Jadi ia sudah disahkan haram penggunaannya dalam masakan kepada umat Islam.



Perkara di atas didedahkan oleh pengasas Piawaian Amalan Pengilangan Islam (IMP), Ahmad Tajuddin Arshad, yang mendakwa kajian Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menemui bahan meragukan di dalam produk bahan makanan itu.

haa lupa nak habaq, nama saintifik protein tu
'L-cyscine'

Korang nak makan PAU AYAM tak...????



giveaway SAYA SUKA KUIH


hii sy suka sangat join GA,..happy ja kan..
kali ni GA dari KAK INA kita ni.. 

lapaq pulak tengok gambaq kuih kat atas tu..
Moh la join...

Semua kuih saya suka sebenarnya..hii orang kuat makan katakan..
tapi yang saya suka la seri muka & sagu merah+kelapa tu..

Sedap hingga menjilat pinggan..
Rasa santan+pandan kat seri muka tu power...asyik terkenang ja lepas makan..hii
tapi lau kat umah selalu buat karipap n donut+coklat(idea merapu sy..hii)

Memang terbaik la kuih2 kat malaysia ni..

Saturday, May 14, 2011

Shawl Random Giveaway dari MOE CLOSET


saya join... suka sangat join GA... kali ni GA dari MOE CLOSET
KLIK BANNER kat atas untuk join...

blog MOE CLOSET ni bagi sesapa nak beli koleksi pakaian, aksesori, tudung semua ada,.cantekk2 tu..tak rugi beli ..uish kalau ada pitis sekarang, syeda dah order satu..hii
JOM tengok sekarang jugak..
KLIK JE BANNER ATAS..

kat sini syeda tag

terima kaseh..

ANTI-KOLESTROL

HAA.... korang nak diet erk??? Tapi ok pe, kita try untuk mengurangkan kadar kolestrol dalam badan kita ni.. tak semestinya orang berbadan besar saja yang banyak kolestrol tau...


Kali ni syeda nak kongsi info yang syeda dapat baru ja kejap tadi.. penat baru balik exam pun sempat buat entry lagi kan kan.. hii hidop blogger!!!
Moh la kita.. tunggu apa lagi...
Tu dia makanan yang anti kolestol ...

SOYA-dapat hindarkan penyakit jantung, & kencing manis... dia dok lawan ngan lemak jahat, pastu ganti ngan lemak baik..hii

KUACI-hii mesti suka ni... tambah2 time tengok movie.. tapi elok makan kuaci yg tawar ja tau.. (dia cakap camtu)

EPAL-sebijik epal sehari dah cukup untuk kurangkan kadar kolestrol tau...

IKAN TUNA-ada omega-3, untuk lindungi tubuh dari kolestrol meningkat..

KACANG TANAH-Lemak dia sehat2 belaka... pastu kaya pulak dengan vitamin E

MANGGA-vitamin C, kurangkan kadar kolestrol..

KISMIS-amalkan diet dgn 400 kalori kismis setiap hari dpt turunkan kadar kolestrol dlm darah sebanyak 4%..

OAT-haa ni mak syeda suka suruh makan pg2... hii (sebab tak da sarapan..hii) tapi dah biasa, sedap sgt... dia turunkan kadar kolestrol, n penyakit jantung...

JAMBU BATU-mampu turunkan kadar kolestrol 18.8%..

Apa yang terkurang chek mohon maaf sebab nak cepat ni... udah senja..
wassalam

2nd GIVEAWAY



Wah suka nya tengok kraftangan kat sini...smua cantik2 n cute2

Kalau boleh nak pilih semua..hii tapi tengok yang paling cute kat sini 
yg ni lah...

kreatif laa.. nak belajar...huhu suka sgt2 kraf2 tngan ni...

kat sini saya tag

time kaseh 

Thursday, May 12, 2011

Pencarian Blog Kemas, Cantik, dan Berinformasi BY QISZANA


Haa apa intai-intai tu?? nak join la tu kan kan..hii

Kat sini ada 3 kategori blog yang CIK QISZANA kita nak cari..

Blog Kemas
Blog Cantik
Blog Informasi

Blog syeda ni sesuai masuk kategori mana ya?? Maklumlah syeda baru ja berjinak-jinak tak sampai setahun dalam dunia blogging ni.. memang tak layak jika nak bandingkan dengan blogger lain..hii 

Walau apapun syeda sahut juga cabaran ni..sebagai hiburan hati..yang penting kita HAPPY.. hii

So, syeda ingat nak join blog kemas & cantik (walaupun tak cntik) hiii.. 

Wednesday, May 11, 2011

ROS @ TAHI AYAM..

Assalamualaikum.


Apa la pelik tajuk entry kali ni.. ni sah penangan drama tak habis-habis lagi ni...
Korang jom la syeda menjelajah lagi entry kali ni..kalau korang tengok cerekarama tajuk ‘Cinta si Bunga Tembam’ sure korang lebih faham la.. ni pon syeda masih terbawa2 skrip ‘nak pilih bunga ros ke bunga tahi ayam?’... hii

Sebelum tu nak tanya korang dulu...Erm kalau korang la diberi pilihan, antara bunga ros dan bunga tahi ayam...yang mana korang suka, ataupun jadi pilihan time nak bagi kat makwe korang???

Sah2 la korang pilih bunga ros kan kan.. mana la korang nak bunga tahi ayam..nama pon dah menjengkelkan ni pulak nak kasi pada makwe.. huih takde kelas langsung!!!
Macam tu jugak kalau korang pilih makwe, sure nak yang macam bunga ros kan.. hii cantik, comel, putih, kurus... sejibik macam bunga ros..100% macam bunga ros jugak yang korang cari..
TAPI....

Makwe macam bunga tahi ayam langsung korang tak pandang pon kan kan... geemuk, pendek, hitam..huih malu katanya nak kuaq dating..


ROS
sejenis tanaman hiasan, baunya wangi, warna cantik, tapi kena jaga betul2 lagipun dia tak tahan lama, duri tajam... (luka tangan chek...)
nak tau lagi jom tengok kat SINI



TAHI AYAM
Juga tumbuhan hiasan, baunya kurang menyenangkan (busuk laa) hii, tapi berguna dalam perubatan melayu, erm taham lama n tak susah pon nak jaga dia..
Hii syeda bukan nak promote bunga pon..tapi just bagi perumpamaan..KLIK SINI




Kesimpulannya, dalam memilih pasangan hidup  yang penting dilihat dalamannya bukan luarannya.. kerana rupa paras bukan jaminan kebahagiaan, sikap dalaman kita sendiri yang mampu menempa kebahagian..
Jangan lah hanya kerana keelokan paras rupa kita terlupa menyelongkar keelokan hatinya.. TAPI kalau dah dapat rupa cantik dan hati pon baik, itu satu PAKEJ tu...hiii

Jumpa lagi di lain entry ..



1st GIVEAWAY BY WAN MYZURA COLLECTIONS

Menarik giveaway kali ni... jom la join. Mana tau rezeki korang.
Saya dah join..hii tahniah wat WanMyzura kerana dah berjaya wat giveaway ni.. terbaik!!



*Korang mestilah warganegara MALAYSIA, beralamat di MALAYSIA, & ada BLOG...
* mesti follow WAN MYZURA punya blog
* buat entry bertajuk 1st GIVEAWAY BY WAN MYZURA COLLECTIONS
*COPY & PASTE banner dekat entry dan sidebar kat blog korang
*senaraikan blog Wan Myzura dalam bloglist korang
* TAG 4 orang kawan ya... 

Kat sini saya tag:




PETUA RASULULLAH SAW

Assalamualaikum

Erm ngah makan apa tu korang? tak ajak khome pon.. sampei aty demo..
Uish khome makan banyak nya.. larat ke habisnye?
Kite ni lau udah makan tak de nak pantangnya kan.. melantak je apo yang ado depan mata tu hah..
Bilo dah sakit baru la nak nyesal..

Ni ha.. tadi khome ada terbaca pasal petua ni..
Bukan calang2 petua khome nak kongsikan ni
Petua dari Rasulullah saw kita sendiqi ni.. ish rugi kalau tak baco ni..
Moh ni intai-intai ape la petuanya ye.. jom jom...

*JANGAN MAKAN SUSU BERSAMA DAGING

*JANGAN MAKAN DAGING BERSAMA IKAN

*JANGAN MAKAN IKAN & AYAM BERSAMA SUSU

*JANGAN MAKAN IKAN BERSAMA TELUR

*JANGAN MAKAN IKAN BERSAMA DAUN SALAD

*JANGAN MAKAN SUSU BERSAMA CUKA

*JANGAN MAKAN BUAH BERSAMA SUSU

Erm ini contohnya... mengikut sumber yg aku baca kat majalah, mencampur makanan laut dengan makanan darat tak bagus...

patutlah tok aku cukup tak bagi kalau campur makanan laut dengan darat..ada sebab upenya.. kiranya tok aku dah wat kajian lama dah pasai ni..hiii 

Ok rasa takat tu dulu la na.. nanti ada apa info, kita share k...hiii
K tQ for reading...


Saturday, May 7, 2011

RENUNGKAN DUHAI ANAK.. selamat hari ibu



Mungkin kalau tak kenal ibu, kenal mama, tak mama, mak kan..mak pun tak kenal?.. mungkin umi kenal kot..tak kenal jugak? Mummy ye...ke Bonda.. Tak jugak??? Ish kes berat ni.. 
*NI AKU REFRESH BALIK ENTRY AKU YG LEPAS SEMPERNA HARI IBU ni..SELAMAT MEMBACA..

B
anyak panggilan yang digelar kepada wanita yang telah susah payah melahir dan menjaga kita disamping dapat pertolongan dari seOrang lelaki..sape pulak 2?? Tak kenal ke... Lagi berat kes anta ni..itulah AYAH.. Ibu, mak, umi, bonda, mama, mummy panggil apa gelaran sekalipun jasanya pada anak-anak tercinta amat bernilai.. wanita cekal yang selama 9 bulan 10 harinya menggendong anak dalam kandungannya ke mana saja dia pergi.. tak pernah dikeluh, xpernah dikesal, tak pernah merintih, Xpernah malu dengan perut besarnya.. itulah IBU.

Sebelum dilahirkan, segalanya persiapan diperlengkapkan. Baju, susu, pampers, tempat tidur..ahh macam2 tak terkira tambah pula jika anak sulung..gembira tak terkata..tak pernah kesal berhabis duit untuk si anak yg bakal lahir. Perlahan jalannya bersama Ayan yg sentiasa menemani ibu tercinta membeli kelengkapan..Sabar ayah demi anaknya...Gembira ayah tak terkira, sanggup bekerja lebih masa siang malam, hujan panas semata untuk memenuhi keperluan si anak yg bakal lahir..

Seusai lahir, ditatang bagai putera raja.. ibu dan ayah gembira dengan kelahiran anak..kalau boleh satu kampung nak dia bagitau anaknya dah lahir.. bangun saja tidur, ibu siap sedia nak mandikan, dipakaikan baju cantik2, ditempeknya bedak sejuk.. “Segak dah anak ibu”.. Bila kencing ibu juga basuh dan tukarka lampin. Lagi la time buang najis, ibu jugak la yang tanpa sifat kegelian menukarkan serta cuci najis anak..Meningkat usia 5 tahun ayah belikan basikal roda tiga..ayah ajar naik basikal sampai cekap lah..mauk darjah satu, ayah terpaksa kerja keras nak bayar yuran sekolah n beli baju sekolah baru, beg sekolah baru..banyak jugak duit ayah habis..lagi pulak nak sara makan minum pakai  lagi..

Ibu ayah selalu pesan “ belajar rajin-rajin, ibu ayah tak ada harta nak bagi kamu..kami tak ada apa-apa nak..”
Bila dapat result gempak, ibu ayah orang paling gembira sekali...”Tahniah anak ibu” “Tahniah anak ayah” sambil dikucup dipeluk erat anak sambil menitis air mata kegembiraan mereka. Tak sia-sia anak yg dididik dan ditatang berjaya menjadi pelajar cemerlang..Ibu ayah kata akan iktiar cari hadiah sebagai ganjaran walaupun memang duit tak cukup nak beli..

Bila dapat tawaran masuk universiti, ibu ayah lagi kerja keras. Katanya nak pakai banyak duit..ibu siangnya cuci baju kat rumah jiran2, petangnya  cuci pinggan kat restoren di pekan ..malamnya pula buat kuih muih utk di hantar ke warung. Tak pernah sekali dia mengeluh..malah kepenatan dia juga tak kelihatan walaupun sememangnya dia penat sangat..nak jaga hati anak katanya.. Ayah pula dari pagi sampai maghrib menoreh getah di hujung kampung..macam2 bahaya dalam hutan getah tu tapi demi anak yang bakal ke menara gading, sanggup dia taruhkan nyawa..

Bila dah masuk universiti..semua benda nak pakai duit..tambah pulak bila terpaksa menyewa rumah..asal tak da duit call ibu ayah minta..sebab diorang dah pesan tak payah susahkan diri kerja, fikirkan study ja..tumpu betul betul..Lagi kuat ibu ayah kerja kat kampung sampai demam-demam..tapi takpe demi anak sanggup dilakukan walaupun terpaksa bahayakan nyawa..asalkan anak berjaya syukur Alhamdulillah.. ibu selalu pesa “ Jangan tinggal solat ya nak..”

Tahun kedua di universiti anak mula pandai..ikut kawan ke sana sini..cuti sem tak  balik...bergaul dengan laki pompuan sesuka hati..Bagi asalan kat ibu ayah, nak study lebih masa untuk exam.. ibu asyik menangis  menahan rindu..sampai bengkak mata..ayah pulak asyik batuk-batuk tak mapu lagi buat kerja berat lagi..
Tahun ketiga study lagi tak balik alasan tahun akhir nak tumpu betul2..ibu hanya akur..ayah pula dah telantar sakit.. Habis belajar konvo pun tak jemput ibu ayah datang raikan..malu katanya dekat awek..ibu ayah selekeh..padahal dulu masa dia dapat anugerah kat sekolah, ibu ayah tak jemu-jemu tunggu  dia naik pentas walaupun terpaksa berdiri lama..
Habis belajar terus dapat kerja kat KL.. tak pula diberitahu ibu ayah..gaji pertama dijoli dengan makwe..tak ingat langsung nak kirim ke kampung..Ibu call selalu tak angkat, nak beritahu keadaan ayah semakin teruk..tapi ibu tak pernah kesal..

Tiba pula masa nak kawen, hanya balik bagitau ibu ayah nak kawen..tak payah susah-susah buat apa-apa..katanya semua keluarga bakal isterinya dah buat persiapan, nak harap ibu ayah buat tak tercapai agaknya..saat tu air mata ibu mengalir laju..ayah di pembaringan hanya menahan sebak..sampai hati kau nak..Dijemput ke majlis dia pun tidak..

Dah kawen..langsung tak balik kampung bawa isteri..malu katanya, rumah ibu ayah buruk tak selesa isteri dia..ada juga sekali dia balik bagi amaran jangan call dan cari dia lagi..dia kata malu punya ibu ayh miskin kedana..padahal si kedana inilah yg didik kamu nak..punah hati ibu ayah dengar..
Ibu akur dengan arahan anak..akhirnya betullah si anak tak lagi dapat dihubungi..mungkin sudah tukar nombor telefon..ibu menangis lagi..sampaikan ayah nazak dia tak tahu..akhirnya ayah menutup mata dalam keadaan rindukan anaknya..

Tinggallah ibu seorang diri di pondok buruk..meniti usia tua sendirian. Hanya dengan ehsan jiran-jiran, ibu mampu teruskan hidup..Setiap hari ibu menangis mengenang anak ..
Setiap hari tanpa putus-putus ibu cuba menghubungi anak di pondok telefon seberang jalan..terbongkok-bongkok ibu berjalan..bila tiba hari raya, ibu tak dapat tahan sebak..pakaian lusuh dan koyak tak pernah berganti, tidur beralaskan tilam usang, bertemankan cahaya semulajadi..bila hujan tidurnya bertemankan air langit..

Anak hidup mewah di kota..langsung tak diingatnya ibu di kampung,,pemergian ayah juga tak tahu..hidup mewah dilimpahi wang ringgit, isteri dan anak membuatkan dia leka..
Inikah contoh anak berguna?? Dilepaskan tanggungjawab kepada ibu yg uzur dan serba kekurangan di desa..malah diputuskan talian kekeluargaan lagi.. Tiap hari ibu menangis..sampaikan matanya sudah kabur dan hampir buta..kesihatannya kerap terjejas dek selalu terkena air hujan dan panas matahari.. tubuhnya cengkung menglidi..Tak putus-putus ibu doa agar anaknya pulang.. moga dia sedar.. “ibu sayangkan kamu nak..ibu dah maafkan segala dosa kamu , pulanglah sebelum ibu menutup mata nak..” Mulianya hati seorang ibu..lembut bagai bak sutera..
Namun, hati anak sudah gelap..sudah lupa dia akan kewujudan ibu tercinta...

Akhirnya ibu tak tertahan lagi menunggu kepulangan anak..matanya kian terpejam, nafasnya berombak lagu..mulutnya terkumat kamit dengan lafaz syahadah, dengan berbaju compang camping dan lusuh ditubuhnya.. "Ibu pergi dulu nak..doakan ibu dapat jumpa ayah ya.." akhirnya ibu mengikut juga jejak ayah..

Anak kian hidup derita..apa dibuatnya tak menjadi..akhirnya segala kemewahan ditarik balik..Barulah mulutnya menyebut “ ibu..ibu..ibu..” Lalu ditujukan dirinya ke desa pulang mencari ibu dan ayah tercinta..segala silap salah ingin dimohon ampun..ingin disujud kaki..ingin dipeluk cium...namun semua dah berakhir!!
Si anak separuh gila dapat tahu orang tua yg selama ini bersusah payah mendidiknya sudah tiada..kekesalan tiada gunanya..nasi dah jadi bubur!! Hanya yg mampu panjatkan doa buat mereka..

Duhai anak, insafilah dirimu..kenangilah jasa org tuamu..berbaktilah pada mereka sehingga ke akhir hayat mereka..RENUNG-RENUNGKAN ANAK..

BERIKANLAH KASIH SAYANG ANDA BUAT IBU TERCINTA SELAGI ADA WAKTU...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...