PAKAT-PAKAT MAI NA MELAWAT BLOG SYEEDA

Saturday, March 31, 2012

Fakta Menarik Tentang Korea Utara


Assalamualaikum
Dah berkurun Syeeda tak update blog nie..
untuk peserta GA Syeeda, selewatnya minggu depan syeeda akan umumkan pemenang
hadiah dah ada..hiii

Ok sekarang jom kita ushar 
FAKTA MENARIK TENTANG KOREA UTARA (KU)
yg nak kata pelik la jugak
tapi itu dah diorang punya rules kan
terima jela..hii

1. Kat Korea Utara tak ada orang yang bersiul:
Awat tak dak? Dikhabarkan org KU memang tak betah bersiul pun. 

2. Tak boleh menulis dengan menggunakan pen dakwat merah:
Nak tau kenapa? Sebab dianggap tak sopan. Lagi pulak, pen dakwat merah hanya digunakan utk menulis nama org yang meninggal dunia saja.

3. Saluran TV yang khusus menayangkan permainan video games:
Aduhai boleh tengok ja la..hiii 

4. Iklan lebih lama daripada cerita/drama/filem:
Terbalik..dekat KU iklan lebih lama dari drama..
kalau kat sini buat camtu, habis la..haha

5. Negara yang banyak loudspeaker:
Loudspeaker yg banyak ni diguna untuk perdangangan..ala contoh macam lori jual tilam tu
"tilam tilam..beli satu percuma satu"
kalau kat KU
"ikan ikan...bawang bawang..cadar bantal kelambu..."hii lebih kurang la.

6. Tak guna pisau:
orang KU guna gunting ja..no pisau pisau k
potong sayur, daging semua  pakai gunting..

7. Nombor rumah yang membingungkan:
Camna tu?
kalau kat negara kita nombor rumah ikut susunan rumah tu contoh no. 1,2,3 dan seterusnya.
tapi kalau kat KU no rumah tak mengikut no. 1,2,3 tapi ikut 1, 23, 60,2,11 dan seterusnya.
Ikiut la sapa dulu buat rumah, dia dapat nombornya..hiii 
sah susah nak cari umah

8. Tak ada telepon buatan Jepun:
Buatan Korea je k

9. Trafik Lady:
Tak ada trafik light taw kat sana
ada trafik lady lagi kat setiap persimpangan jalan
no trafik man..hii lady only

Lain2 fakta KU:
10. Jalan rasa yg sangat lah besaq sampai pesawat boleh mendarat 
11. Tak boleh matikan radio saluran kerajaan, cuma boleh perlahankan volume dia ja
12. Hari minggu kena duduk dalam rumah ja, tak bleh kuar shoping ok..hiii
 dan banyak lagi...
heeee

biasalah KU. Disiplin tinggi, tentera ...berbeza sungguh dengan KS (korea selatan) k-pop2 aja..
moralnya kat sini
bersyukurlah dengan apa yg kita ada.

p/s: Esok dah start kuliah..huhu


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...