Hi semua...wat apa petang2 ni..tidor erk??
Petang ni syeeda nak kongsi khasiat2 kurma ni almaklumlah tinggal bape hari lagi kita nak puasa kan.. sah2 kurma popular t..tapi sebenarnya bukan bulan puasa ja boleh makan buah kurma, sepanjang masa kita boleh makan...
ni la cik kurma kita...
ni pulak pokok dia..
- Kurma memiliki nilai tinggi dalam dunia perubatan tradisional, kurma kaya dengan zat besi,kalsium,fosforus,odium,potassium,vitamin A,C dan biasin.
- Disunatkan kita berbuka dengan kurma kerana ia akan menyumbang tenaga serta merta pada tubuh seterusnya kita akan bertenaga untuk solat tarawih dan beribadat. Bila dah badan kita rasa segar, kita xla sumbat banyak2 makanan masa buka posa tu..hii akibat bila makan banyak, kita jadi mengantok + xlarat nak tarawih..hiii
- Kulit kurma ada serat..Ia baik untuk cegah barah usus besar sebab ia melawaskan..
- vitamin A dan C dia pulak tinggi..
- Zat galian yang dikenali Potasium diperlukan oleh tubuh untuk sistem saraf
- Baik untuk darah tinggi
- menguatkan daya ingatan
- cegah sembelit
- sengal-sengal badan
- bantu tumbesaran kanak-kanak
- pencuci mulut
sekarang ni kurma dah dipelbagaikan..boleh dibuat jem, kek, jus, goreng kurma ( macam pisang goreng tu haa) macam2 lagi la..hii
walaupun rasanya manis tapi ini manis semulajadi..
*OK SEMUA SELAT BERPUASA DAN BANYAK2 LAH MAKAN KURMA YER..
No comments:
Post a Comment