PAKAT-PAKAT MAI NA MELAWAT BLOG SYEEDA

Friday, May 6, 2011

TIPS BAIK PUNYA

Assalamualaikum..
Ngah baca buku ke tu. Amboi bz nampak dok mentelaah ... Dah nak start exam kan??
Alamak baca tak habis lagi ni...camna ni??? Aduh tension!!!!
Sabaq.. sabaq.. jangan cepat gelabah la. Nanti satu apa pon tak masuk dalam kepala otak. Ni try tengok beberapa tips yg chek ada, mana tau boleh tolong sikit2 kan..InsyaAllah

*JANGAN GELABAH LAA*
Tak dak faedah pun kalau korang asyik menggelabah ja.. cuba bertenang, fikirkan cara terbaik & urus masa dengan sebaiknya..

*YAKIN DIRI TAU*
Tamankan dalam diri bahawa ‘kita boleh’.. Tulis kat kertas besaq2 “SAYA BOLEH” dan lekat kat dinding bilik tu...

*REHAT KENA CUKUP*
Ini penting ni..jgn 24jam asyik mengadap buku ja..kena juga ada masa rehat.. time rehat tu boleh la beriadah..

*ELAKKAN TIDUR BERLEBIHAN*
Haa ini masalah yg selalu dok mai kat kita kan.. try lawan la naa selalunya tidoq siang la ..kalau nak tidoq jugak, kunci jam takut pulak terlajak sampai mgrib..

*BAGI TUMPUAN KAT BAB YANG PENTING*
Haa ni mesti punya lecturer ada bagi tips.. atau baca bab2 yang banyak tak faham.. kalau tak faham jugak hafal la yee..hii

*BERDOA*
Ini yang paling penting...tapi kalau berdoa pon tapi tak berusaha tak da makna juga..so berusaha & berdoa.. minta dipermudahkan untuk mengingat, memahami, dan menjawab..insyaAllah.

So dah ready ke nak exam? Apapun GUD LUCK la semua.. moga kejayaan datang sesudah usaha kita ni..InsyaAllah..
Wassalam

3 comments:

Miss Purity said...

terbaik, makan dalam :P

nadiemsharmz said...

salam kenal dr beloger sintok...hehhee..gud luck 4 ur final exam....

Nur Syahida said...

gud luck too

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...