PAKAT-PAKAT MAI NA MELAWAT BLOG SYEEDA

Tuesday, April 12, 2011

OTAK HANCUR



Haa otak sape yang hancur ni... saja jalan-jalan kat internet tadi, tetiba jumpa artikel pasal PUNCA KEROSAKAN OTAK..So interesting sebab selama ni kita selalu ambil mudah ja kan @ mungkin ramai drpd kita tak tau..so entry kali ni syeda nak kongsi pasal punca otak kita hancur!! enjoy ya..




TAK AMBIL SARAPAN PAGI
Haa...mesti ramai yang amalkan benda ni kan...sebab tak sempat nak ke kolej, sekolah, @ pejabat kita selalu abaikan pengambilan sarapan pagi kan kan.. Korang tau tak bila kita tak ambil sarapan pagi, kadar gula dalam darah kita jadi rendah, jadi otak kita tak dapat nutrisi yag cukup menyebabkan otak kita jadi kurang aktif..

TERLEBIH MAKAN
Makan, makan, dan makan... huh sendat perut tu jadi macam ulaq sawa dah..(*_^). Terlebih makan menyebabkan pembuluh darah otak terbeban & ini akan mengurangkan kuasa mental otak. So makan la ikut aturan yang betul ya..

MEROKOK
Korang tau tak asap rokok tu boleh menyebabkan sel-sel otak terjejas dan terbakar...& menyebabkan penyakit alzheimer (sejenis penyakit penurunan fungsi saraf otak yang kompleks dan progresif).

PENGAMBILAN GULA BERLEBIHAN
Sape suka minum manis2..?? haa jaga-jaga..pengambilan gula secara berlebihan dapat mengganggu penyerapan nutrisi & protein. Selain itu ia mengganggu perkembangan otak yang sihat.

PENCEMARAN UDARA
Alamak tiap hari terdedah dengan pencemaran udara ni...huhu korang tau kan yang pencemaran udara ni dapat mengurangkan bekalan oksigen ke otak & keaktifan otak. Yela otak ni pengguna terbesar oksigen tau...

TERLEBIH TIDUR
Haha sapa suka tidur ni...??hihi tidur tu bagus untuk merehatkan tubuh badan yang letih tapi kalau berlebihan boleh menyebabkan se-sel otak kita mati..

MENUTUP MUKA KETIKA TIDUR
Tutup muka masa tidur menyebabkan otak kita lebih banyak terima karbon dioksida daripada oksigen & boleh merosakkan otak..jadi, sape2 yang ada tabiat ni, cuba-cubalah buang erk.. (^_^)

BIARKAN OTAK BEKERJA MASA KITA TAK SIHAT
Kalau demam tak payah la g kelas @ pejabat..hihi  kerja masa tak sihat ni menyebabkan sel-sel otak mati..

KURANG BERIMAGINASI
Haha tau tak korang kita perlu sekali sekala berimaginasi.. Ini adalah satu cara untuk melatih otak kita, kalau kurang imaginasi tahap kecerdasan otak kita akan menurun..so start berimaginasi sekarang..

JARANG BERFIKIR
Haa sape jarang berfikir ni?? (sama la kita) hihi jarang berfikir mampu membuatkan otak kita tak aktif..alamak!!! Jadi banyakkan lah berfikir ya kawan-kawan..tapi fikir benda yang elok2 je tau..

Amacam?? hihi hope enjoy la ye... time kasih sudi membaca..(^_*)

11 comments:

Nur Syahida said...

haa bhya ni

DaRk ViRusZ said...

alamak!!!bhye nya..thanx senior 4 sharing!!

Nur Syahida said...

huhu biasala...kita slalu amek mudah bnda tu

Firdaus Kasim said...

la ingat ke tadi kemalangan sampai otak pecah berterabur.. hehe.. thanks 4 sharing :)
Entri paling hot :
6 ciri blog yang bagus"

Nur Syahida said...

hii mana da..xtau nk ltk tjuk pa..hentam sajalah welcome...tq 4 reading

josrevalution said...

salam kenai..nice blog..n u entry2..juga tips pecah otak..huhu..folo u blog..pls folo back yer..tq..

cara buat scroll dan background collour pada comment box

Nur Syahida said...

Ok tQ ya...dah follow u..tq ..hii

Farah Junaidy said...

entry yg menarik dalam blog kamu nie dan kiuttt sangat...meh la singgah sini http://theadorableme.blogspot.com...

Nur Syahida said...

time kaceh cik farah..

Khairunnisa' said...

Tak makan sarapan pagi, sayalah tu.

Off topic; Nisa ada buat giveaway which you'll get a chance to win a movie pass. You're invited to join! ;D

Nur Syahida said...

hihi sama la kita cik khairunisa...ok tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...