PAKAT-PAKAT MAI NA MELAWAT BLOG SYEEDA

Thursday, January 9, 2014

Ketam Masak Cili

ASSALAMUALAIKUM

Ok semalam saya dah share resepi Oreo Crepe, malam ni nak share pulak resepi ketam masak cili. Tapi ketam ni ketam kecik je, dia longgok sepinggan berapa ringgit tak ingat pulak. Tapi murah la tak sampai sepuluh ringgit. Kalau buat gulai kari memang tak berbaloi lah..

Inilah hasilnya.. 

Bahan-bahan :

Ketam (ikut suka berapa ekor nak letak)
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
5 sudu cili kering kisah *ikut kepedasan yg diingini
1 batang serai
Sedikit sos tiram, dan sos cili
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

1. Gaulkan ketam dengan kunyit dan garam. Goreng ketam dan ketepikan.
2. Tumis bawang merah, bawang putih, serai dan halia.
3. Masukkan cili kisar dan goreng sampai naik bau.
4. Masukkan air, sos cili dan sos tiram.
5. Masukkan ketam yang telah digoreng tadi
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Letakkan bawang besar.
7. Siap dihidang.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...