PAKAT-PAKAT MAI NA MELAWAT BLOG SYEEDA

Wednesday, June 15, 2011

Nak Jumpa Bakal Mak Mertua??



Hai kenapa? nervous erk nak jumpa bakal mak mertua??
Relaks jangan takut..entry kali ni syeeda bagi tips kat korang tips bertemu bakal mak mertua.. (walaupun syeeda tak da bakal mak mertua lagi..hii)

MASA
ni paling penting taw..kalau masa xleh tepati, habislah korang..kena reject plak t..
camni, kalau dah janji nak g jumpa bakal mak mertua tu pukul 10 pagi, seeloknya time tu korang dah terpacak depan dia..haa 
Eloklah datang time hari2 khas contohnya, hari raya ka, kenduri ka sebabnya time tu memang sapa2 ja datang memang dialu-alukan..hii tak payah la wat surprise tu..gtaw ja..boleh dia siapkan yg special2 tuk korang..haha

PAKAIAN
ni pon tak kurang pentingnya tau.
Bagi lelaki, jangan pulak pakai t-shirt yang ada gambar pelik2 n tulisan2.. mau kena perli t..haha
elok pakai kemeja lengan pendek n sluar slack la..biar nampak macho n pakai kemas2 tau..
Kalau perempuan, manis bila gayakan baju kurung laa..xpayah la make up tebal2..biar nampak simple+sedap mata memandang

YAKIN
Jangan la takut+menampakkan kelemahan diri tau..Yakin boleh chaiyok!!! Sentiasa memaniskan wajah..

TOPIK PERCAKAPAN
Haha jangan pulak korang ajak bakal mak mertua tu sembang pasal motor plak..haha
carilah satu topik yang agak2 sesuai dengan dia.. jangan pulak mendiam seribu bahasa..sunyi pulak sesi interview bakal menantu t..haha
Tanya la tentang diri dia..minat dia ka (boleh la kasi hadiah..haha)

RINGAN TULANG
ni especially bagi perempuan la..kalau lelaki dah cukup duduk2 kat ruang tamu & berbual..
bagi perempuan rajin-rajinkan diri tolong bakal mak mertua korang hidangkan makanan, basuh pinggan mangkuk, mengemas meja pas makan..(ambil hati la sket..) kan tolong menolong tu budaya kita..hihi jangan pulak berkepit ngan ank dia ja kat ruang tamu tu..kang tak pasal2 kena sembur..haha

JAGA ADAB
Jangan pakai redah masuk umah ja..salam dulu n tanya khabar..seeloknya bawalah buah tangan ke kan ..
cakap dengan sopan, jangan tinggi suara..time makan, makan elok2 jgn gelojoh plak..haha

Rasa setakat tu dulu kot..kalau ada lagi, t syeeda updatekan..
so Selamat berjumpa ngan bakal mak mertua ya..(^_*)







3 comments:

Syazana Justme said...

tips yang berguna tok masa depan..hehe

Nur Syahida said...

hii insyaAllah kalau ada jodoh..hii

syarifahsidrus said...

ilmu untuk masa depan juga ni!hhaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...