PAKAT-PAKAT MAI NA MELAWAT BLOG SYEEDA

Tuesday, March 25, 2014

Cinta Harta Demi Kehidupan?

ASSALAMUALAIKUM

Cinta itu buta. Tapi jangan pula buta kerana cinta kan. Hee


Apabila sebut kriteria calon suami ni mesti ramai yang dah siap list ciri-ciri suami idaman. Yang bertanggungjawab itu wajib. Yang hensem itu bonus dan yang kaya itu ....? Wajib, harus atau bonus. Dan bila mana si perempuan tadi kerja tinggi adakah dia cenderung untuk memilih lelaki yang hanya kerja dengan berbekalkan sijil SPM?

Ok ambil satu contoh situasi ni. Si gadis ni kerja besar la siap ada degree dan yang si lelaki kerja kilang dengan kelulusan spm. Tetapi si lelaki ni baik la kan dan rupa sederhana gitu.

Jadinya adakah si gadis ini akan memilih si jejaka untuk menjadi suaminya. Atau dia akan tinggalkan lelaki ini dan cari lelaki yang lebih tinggi atau sama taraf pendidikan dan kerja dengannya?

Kerna bagi sesetengah orang, dia tak kisah asal hidup bahagia dan yang penting saling tolong menolong dalam soal kewangan. Dan ada juga yang menolak kerana beranggapan bahawa hidup akan susah kerna wang penting dalam kehidupan. 


Apa pendapat korang? Jom diskusi.


7 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak.. kalau dah jodoh tak ke mana. hehee. yang penting lelaki tu mampu bimbing kita ke jalan yang diredhai Allah SWT dan family merestui. hehehe ~~~

anajingga said...

hye syeeda: jodoh pertemuan di tangan Tuhan,siapapun jodoh kita itulah takdirnya,harta satu keperluan bukan satu kemestian.

Petak Bunga said...

pilih sesedap rasa.
letak agama kat depan.
insyallah.

Bahrain said...

Ada jodoh tak kemana. Macam saya, tak sangka orang yang saya paling benci & menjengkelkan akhirnya menjadi teman wanita saya. Sweet tak?..hahaha

::NureeN:: said...

salam kenal...
kunjung balas
jmpk org penang lagi, best2..
eida kat area mana?
bz body plak yerr hehehe
dok klik follow x leh arr, juz bleh follow kat circle tu jerr

Syah Eida said...

haah follow button problem pulak sekarang. eida dok area tasek gelugor

Farah Diana said...

Assalamualaikum.. salam perkenalan..

bagi saya soal status tak penting. yg penting tahu tanggungjawab masing2.. yang lelaki nye pulak kenalah pandai merancang masa depan keluarga..

http://qaseh-delima.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...