PAKAT-PAKAT MAI NA MELAWAT BLOG SYEEDA

Thursday, May 23, 2013

Dek Kerana Kau "BESAR"


Assalamualaikum


Bukanlah nak mengata atau mengutuk, tapi kadangkala terkilan juga apabila yang ‘besar’kurang peduli pada ‘kecil’.
Dah dekat 6 tahun jadi penunggang, macam benda dah terpahat di lubuk hati ini.
Nak luahkan tak termampu, siapa nak mendengarnya. Lagi kena marah balik ada lah.
  • Ada yang suka hon walaupun dah bawa di lorong kecemasan.
  • Ada yang suka lintas masa jarak dekat.
  • Kena marah bila parking dekat tempat letak keta sebab tempat tu tak ada disediakan tempat parking khas utk motorsikal.
  • Kalau bawa slow dah sah-sah kena hon. Tambah pula perempuan yang bawa..

Tapi tu semua dah sebati, tak ada nak marah. Just geram sikit ja. Istigfar banyak-banyak dah ok.

Tapi cukup marah bila masa isi minyak keta belakang hon nak keluar sebab halang laluan dia. Padahal belakang boleh reserve lagi maa. Ruang banyak lagi...adus dah la lambat nak masuk keja. Cik adik stesyen minyak tu pun suruh ubah motor. Dek kerana gelabah dan lambat, motor cium sikit benteng pam tu. Kasi kenangan sikit.  Ucap terima kasih pun idak ye tuan. Tak pelah tuan, ni dugaan buat saya. Dah la cari purse kesayangan hilang entah ke mana tadi.
Sudahlah motornya bils isi minyak, tersembur minyak tu kuaq.. rugi lagi. 

Tapi, sama-samalah muhasabah diri. Mungkin aku pun silap jugak kan sebab pilih port tu nak isi minyak. Dah memang pam tu untuk semua jenis kenderaan kecuali yang guna diesel. Dah full pam lain kan. Tahap kemarahan dah reda, tak sangka hari ini aku jadi racer pulak kat jalan. Habis semua aku potong. Selalu aku jadi penunggang berhemah ja. Nak potong pun terkemut-kemut.

Datang office terus jalankan tugas jadi cleaner sebelum tulis ini entry.
Apa pun yang kita lalui, sama ada salah kita atau tidak muhasabah balik diri kita. Hidup tanpa dugaan pun tak seronok kan.
Kesalahan itu ibarat guru. Tak percaya, sila baca SINI

p/s : Anti Perdana KUNING.

1 comment:

ejulz said...

selalu jumpa situasi camni.. ermmm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...